Prawda i mity żywieniowe okiem dietetyka

0
141
Wyświetleń:


W czwartek 7 listopada 2019 roku słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku
w Pionkach Miejskiego Ośrodka Kultury uczestniczyli w wykładzie
pt.: “Prawdy i mity żywieniowe okiem dietetyka”, które prowadziła
pani mgr Karolina Zapora – dietetyk Poradnia Dobry Dietetyk w Pionkach. Wykład opisywał codzienne praktyki i przyzwyczajenia żywieniowe w zakresie łączenia poszczególnych produktów i składu diet wraz z ich wartościami zdrowotnymi. Zapoznaliśmy się z faktami i mitami żywienia np.:

– Ciemne pieczywo jest zdrowsze niż białe – PRAWDA
Pieczywo ciemne, czyli wytworzone z mąki pełnoziarnistej, zawiera błonnik,
a także jest bogate w składniki mineralne. Należy jednak uważać
na pieczywo barwione karmelem lub słodem jęczmiennym, które ma tylko udawać pełnoziarniste. Poznamy je po „wiewiórczym” kolorze.

– Miód jest mniej tuczący niż cukier – MIT
Miód ma nieco więcej kalorii niż cukier, ale uważa się go za „zdrowszy”
od cukru, ponieważ ma większą wartość odżywczą.

– Jedzenie ogórka z pomidorem szkodzi – PRAWDA
Nie powinnyśmy łączyć pomidora z ogórkiem. W ogórkach znajduje się enzym askorbinowy (askorbinoza), który niweluje działanie witaminy C zawartej w pomidorach.

– Herbata z cytryną szkodzi – PRAWDA/MIT
W liściach herbaty zawarty jest glin, który jest głównym winowajcą choroby Alzheimera. Normalnie nie jest on przyswajalny, jednak gdy dodajemy cytryny do naparu powstaje cytrynian glinu, który jest już dużo bardziej przyswajalny. Czy to oznacza, że musimy zrezygnować z herbaty z cytryną? Nie, ponieważ musielibyśmy wypijać takiej herbaty naprawdę dużo.
Jeśli jednak wciąż się obawiamy glinu, wystarczy wyjmować liście czy torebki herbaty zanim dodamy do niej soku. W takiej postaci napój jest bezpieczny.

 

 

Komentarze