Warsztaty z okazji Międzynarodowego Dnia Dziecka

0
251
Wyświetleń:

Składniki do piankoliny:
– 1 kg mąki ziemniaczanej
– jedno opakowanie pianki do golenia
– odrobinę płynu do mycia naczyń

Mieszamy mąkę ziemniaczaną, piankę do golenia i odrobiną płynu do mycia naczyń. Wszystkie składniki mieszamy razem, a w razie potrzeby dodajemy piankę lub mąkę.
Za pomocą barwników spożywczy możemy zabarwić masę.
Dodajemy odrobinę barwników do masy w miseczce i zagniatamy razem.

Szablony pacynek na dole strony.

Składniki do cake pops:

  • 400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, itp.)
  • 120 g serka mascarpone
  • 80 g nutelli lub masła orzechowego
  • 200 g czekolady, do obtoczenia
  • 1 łyżka oleju
  • kolorowe posypki

Przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą/masłem orzechowym.

Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.

Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
(by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne
15 minut.

Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki.

Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut.

Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Dowolnie udekorować.

Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać ‚do góry nogami’
na papierze do pieczenia.

Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.

Wydruki dostępne na dole strony.

 

Komentarze