Warsztaty kulinarne – KLERYŻKI

0
147
Wyświetleń:

Przepis na KLERYŻKI:
Składniki:

  • 160 g kleiku ryżowego
  • 200 g margaryny (ja proponuję masło)
  • szklanka cukru 200 ml
  • 3 całe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • dżem, owoce lub powidła do nadziewania

W misce wymieszaj kleik ryżowy, cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Wymieszane składniki wysyp na stolnicę. zrób na środku dołek, wbij jajka. Na całość pokrój nożem masło lub margarynę. Całość ciasta siekaj nożem do połączenia składników. Następnie ręcznie dokładnie zagnieć ciasto, będzie ono miało lepką i tłustą konsystencję. Z ciasta rwij takie kawałki by po uformowaniu kulki nie były większe od orzecha włoskiego. Kulki lekko zgnieć na płask na krążki, układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw ciasteczka do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 -25 minut w temp 180 C. Po upieczeniu ciasteczka będą jeszcze miękkie. Pozwól im ostygnąć, ostygnięte stwardnieją. Do dołka możesz wyłożyć niewielką ilość dżemu, powideł lub owoców. Nadzienie może być dowolne.

Smacznego!

Komentarze